+36 (70) 778-9302
Online foglalás esetén 3% kedvezmény!
+36 (70) 778-9302
Kiemelt ajánlataink

Bogács Hotel és szállás - Látnivalók érdekességek

Bogács, a Bükk hegység déli lábánál, a Hór- ás a Szoros-patak menten fekszik. A természeti látnivalókban és régi emlékekben bővelkedő Bogács község hírét azonban az 1959-iben feltárt termálvize alapozta meg, és azóta ez a bájos fekvésű település kifejlesztette fürdő kultúráját.  
Mezőkövesd után ez a fürdő a közeli környék és Észak Magyarország egyik legismertebb és legkeresettebb üdülő és pihenőhelye. A közeli Kács helyett a nagyközönség ezt a fürdőt szerette meg, ezért látogatottsága - különösen az elmúlt tíz évben – ugrásszerűen emelkedett.

Bogács távlatból, Bogács szállásBogács vasúton könnyem megközelíthető, Mezőkövesd irányából, illetve Mezőkövesdről autóbusszal is. Közúton a 3-as főút, illetve az M3-as autópályán, Budapestről kb. 1 óra alatt. Bogács a Zsóry Hotel Fit**** 5 kilométeres körzetében található meg, így ha hotelt vagy szállást keres Bogács környékén, szállodánk az egyik legjobb választás a környéken.
A termálfürdő a község északi részén a Hór-patak és a Szoros-patak közötti, tölcsér alakú medencében épült. A Tomorvárhegy és a kaptárkövek környéke által határolt völgy erdős hátterével 18.500 m2 ligetes, füves és parkosított terület tartozik a 40.000 m2 fürdőtelephez. A fürdő Bogács község bármely pontjától 5-10 perces kellemes séta után elérhető.
A Bükk hegység déli lábánál elhelyezkedő völgyek vízföldtani viszonyai rendkívül kedvezőek, ezeknek köszönhető a bogácsi fürdő kiépítése is. A hegység déli részéhez támaszkodó Bükkalján a völgyekben felszálló hévizekkel keveredő, bővizű karsztforrások fakadnak.

Bogácson 1959-ben a kutatás, jelentős termálvízkészletet hozott a felszínre. A 485 méter talpmélységű kút termálvize szolgált alapul a fürdőkultúra kialakítására. A termálkút vízhozama 275 liter / perc, a víz hőfoka pedig 70 celsius körüli. A kálcium, magnézium és hidrogén-karbonátos, kénes vizek csoportjába tartozó termálvíz, szabad szénsavtartalma is magas.
A bogácsi termálvíz az orvosi megfigyelések és javallatok alapján, elsősorban a reumás és mozgásszervi betegségek gyógyítására használható. A víz kéntartalma és hőfoka, fürdőkultúra keretében fejti ki jó hatását. A légúti megbetegedéseknél a kénes, hidrogén-karbonátos pára fürdés közbeni belélegeztetése – inhaláció –, a gyógyítás módja.

Bogács Hotel és fürdőIvókultúra keretében a gyógyvíz a krónikus gyomorhurutot, székrekedést illetve a máj- és epebetegségek sokféle formáját gyógyítja. Mint nyálkaoldó enyhe hashajtó, savlekötő és epeoldó, hosszabb kúrára is használható. Mindemellett a bogácsi gyógyvíz, jól alkalmazható fog- és szájápolásra egyaránt, mivel lúgos hatása révén a fogkövet oldja és gyógyítja a következményes foghús, fogíny gyulladásokat.
Fürdőkultúra keretében – bőrpuhító, hámoldó hatásánál fogva –, a bőrbetegségek több változatánál eredményesen alkalmazható, így például a krónikus ekcémák, a pikkelysömör, főleg pedig az öregkori bőrsorvadás által előidézett káros bőrelváltozások gyógyítására alkalmas.

Összefoglalva tehát, a bogácsi termálvíz javítja az emberek egészségét és közérzetét természetes úton – gyógyszerek nélkül – fejtve ki gyógyhatását. Nagyon fontos, hogy a betegek, leginkább a magas vérnyomásban és szívbetegségben szenvedők, a fürdő és ivókúra megkezdése előtt, kérjék ki orvos tanácsát is. Az is megfigyelhető, hogy a csekély mennyiségű alkohol fogyasztása is nagyfokú egészségkárosodással járhat, így a fürdőkúra idején ezt kerülni kell.
A középkori alapítású Bogács házainak egy része megőrizte a vidékre jellemző népi építészet évszázados hagyományait. Nyeregtetős, félpillérekkel díszítet, oromfalas, udvari homlokzatán tornácos házakat találunk Bogács település utcáin.
Római katolikus templomának homlokzat előtti tornyán gótikus ablakok láthatók. A 14. századi gótikus templomban a műemléki helyreállítás alkalmával román stílusú részletek kerültek elő.

Bogács vasútvonalA Hór- és Hintó-völgy V alakban fogja közre a Bogács északi határában emelkedő kaptárköveket. A riolittufából felépült, érdekes, kúp alakú sziklákkal először 1885-ben Bartalos Gyula egri levéltáros foglalkozott, és a nagyközönség figyelmét is ő ébresztette fel. Úgy vélte, hogy ezek a sziklák urnatartók, ahová az őskori népek temetkeztek. A rejtélyt dr. Korek József, az  1970-es években a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese oldotta meg, hosszas kutatás után. Ásatásai során urnatöredéket sehol sem találtak. Figyelme ezután a bogácsi kaptárkövek közelében lévő barlanglakások felé fordult. Alapos vizsgálatok után jött rá arra, hogy emberkéz vájt a riolittufába ezeket az üregeket, amelyeket fából vagy kőből készült keretekkel zártak le. A megtalált kőlapok nyílásai, röptetőlyukai alapján arra következtetett, hogy azok valójában kőbe vájt méhkaptárok, melyek az Árpád-kori méhészkedés emlékét örökítették meg. Ezt a véleményt több neves méhész is megerősítette. A miden készséget kizáró bizonyíték pedig az, hogy a süveg alakú sziklák mélyedését, kőbe vájt kaptárait most is birtokba veszik a vándorló méhcsaládok. Ezek a kaptárkövek országos jelentőségű védett természeti értékek.
A Bogácsról északra a legközelebbi települések, Cserépfalu, Cserépváralja és Tard. Cserépfalu határában, a Hór-patak szurdokában kiváló látnivalót jelent a Subalyuk-barlang, a híres bükki kultúra emlékének egyik lelőhelye. Innen északra egy óra járásra találjuk a Hór-völgy nyugati oldalán Odor-vár csekély félmaradványait, alattuk barlangszerű üregek vannak.
A 3-as főúton Miskolc felé haladva érdemes felkeresni az innen kiágazó bekötő út mentén Tardot és Cserépváralját. Tard is része a Matyóföldnek. A 19. század végén, itt is még népviseletben jártak az emberek.

Tardtól északra Cserépváralján a község fölött, a Vár-hegy ormán a 16. században épült Cserép-várból, Eger hajdani elő várából, márcsak csekély félmaradványok találhatók meg, viszont itt is találhatók kaptárkövek, a Mangó-tető oldalán.
Mezőkeresztes a 15 éves háború legjelentősebb ütközetére emlékeztet, amely a súlyos vereség miatt, 1596-ban megnyitotta a törökök útját a felvidéki bányavárosok felé. A községi műemlék református templomának szentélye 15. századi gótikus, hajója és tornya barokk stílusban épült a 18. században. Mezőcsát Egressy Béni szülőfaluja, a régi és mai népi fazekasművészet egyik központja.
Bogácstól nyugatra a szomszédos Szomolya felkeresése kellemes gyalogséta. Természetvédelmi területen, a Vásáros-hegy oldalában is kaptárkövek találhatók. Egész napos kirándulás keretében a Hór-völgyön keresztül a Bükk-fennsík, a Bükki Nemzeti Park területe is elérhető. Mezőkövesd népművészeti látnivalóit és kiváló gyógyfürdőjét, a Zsory fürdőt egész napos program keretében érdemes felkeresni.

47.797528 20.528822